2014. december 20., szombat

Géptelenség

 Horváth Tamás (fotószakkörünk vezetője) még régebben, amikor az iskola összes fotósa megszállottan készítgette a maga kis camera obscuráját (lyukkameráját) elmondta, hogy ő hogyan szokott ilyen jellegű képeket alkotni. A tükörreflexes gépéről leszereli az objektívet, és alufóliát tesz a helyére, amin van egy picike (tűhegynyi!) lyuk.
  A mai nap itthon (végre itthon) kezembe akadt a nagypapám régi, drezdai Pentax gyárban készült Pentina típusú gépe. Ez a gép több sebből vérzik sajnos. Rossz a zárszerkezete (1/30 sec.-nál már kinyílik, visszazáródik, megint kinyílik, és úgy marad), ezenkívül nehézkesen használható az objektív. (Carl Zeiss Jena Tessar 2,8/50) Ez egy szériahibája a Pentinára készült objektíveknek. Ennek a mikéntjébe most nem mennék bele.
  A gépnek szinte az egyetlen gyakorlatban használható porcikája a tükörrendszere (német precizitás, természetesen). Azon gondolkoztam, hogyan lehetne kiaknázni a gépnek ezt az egyetlen jó részét. A filmbefűzés természetesen szóba sem jött. Túlságosan lutri. Viszont a bátyám kompakt digitális Sony Cyber-shotjával le tudom fotózni azt, amit a keresőben látok.
  Így jött az a gondolat, hogy az objektívet levéve, camera obscurává alakítva használjam a gépet, és a keresőben kirajzolódó képet örökítsem meg a digitális kompakttal. Meglepő lett az eredmény.
  A képek a szembe lévő templomot ábrázolják. (Szent György templom, Sopron)









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése